Světová grafika a dobrodružství sběratelství


Když se rozhodnete koupit si umělecké dílo a navštívíte galerii, chcete znát více – o díle i umělci, chcete znát, co ho popohánělo, kde čerpal inspiraci, nebo co zrovna prožíval.Na každém díle je totiž hned vidět, jestli vzniklo z „přetlaku srdce“, nebo jestli vzniklo ze zoufalé snahy „musím něco namalovat…“. Právě bohatost vnitřního umělcova světa, jeho bláznovství, jeho nahlížení na svět z jiného úhlu, odlišuje umělce od nás ostatních!
Vyrobit dnešní, smysl postrádající elektronické přístroje umí každý, od Číny až po Mexiko,
ale skutečné umělecké dílo vytvoří jen jeden z milionu.
A navíc – a to se nechci dotknout nikoho ze žijících – múzy nelíbají stále.Snad to je silami vesmíru, nebo Boha, nevím, ale byla období, kdy byl svět zaplněn umělci  a to nejen ve výtvarném umění, ale i v literatuře nebo hudbě.Vždyť nyní posloucháme čtyřicet let starou hudbu, před sto třiceti lety sedělo v jednom hostinci naráz pět impressionistů a Picasso, Dalí, Miró, Braque, Matisse nebo Vasarely tvořili všichni v době pro umění požehnané -  v minulém století. A to nejen ve světě, ale i u nás –  Švabinský, Janeček, Trnka, Komárek, Brunovský a mnoho dalších, na které s nostalgií vzpomínáme v dnešní zmatené a trochu múzami opomíjené době, žili a tvořili v minulém století!

miró
Grafika je geniální prostředek pro sběratele a milovníky umění – obrovské díky za ni!Asi v ní opravdu něco bude, co umožňuje umělci vyjádřit to, co cítí, vždyť téměř každý z nich se věnoval jak malbě, tak stejnou měrou grafické tvorbě, zcela na malbě nezávislé.
Vlastnit od obdivovaného autora olej na plátně  může na světě jen pár vyvolených.
Jen v posledních 10 letech - Gustav Klimt – „Zlatá Adéla“ vydražena v roce 2006 za 135 milionů dolarů nebo Pablo Picasso – „Alžírské ženy“ v roce 2015 za 179 milionu dolarů.
Ne, na koruny to ani nepřepočítávejte, na to tedy opravdu -  a to nechci nikoho podceňovat –  v našich končinách zkrátka nemáme.
Ale vlastnit Picassa, Miroa nebo Dalího přesto můžeme!!! Vždyť původní originální grafický list lze koupit za cenu pohybující se mezi dvaceti až osmdesáti tisíci korunami! Vím , není to málo, ale originální původní grafika, vytvořena některou klasickou grafickou technikou, za života autora a s jeho autorizací, případně s podpisem, za to stojí! I jako investice – vždyť je to plně obchodovatelný artikl na světových uměleckých trzích!
Signatury a číslování! To je stále diskutovaná kategorie! Za Československa, to nás tady žilo
ještě čtrnáct milionů, bylo pravidlem, nedělat více grafických listů než dvě stě exemplářů, tedy jedna grafika na sedmdesát tisíc obyvatel.Ale světoví autoři minulého století byli  - u umělců vcelku výjimečná věc – slavní již za života. Kdyby tedy měl být zachován poměr jeden výtisk na sedmdesát tisíc obyvatel a vezmeme-li v potaz jen západní Evropu a Spojené státy, muselo by jich být vytištěno 12 tisíc! Náklad činil od pěti set po maximálně tři tisíce exemplářů, nicméně na celém světě! Takovouto grafiku tedy vlastní pouhých tři tisíce z více než sedmi miliard lidí na zeměkouli! To už je, čím se chlubit!
Je logické, že předložit celý náklad autorovi k podpisu, nebylo možné, ale prvních až 150 exemplářů signoval tužkou a někdy i čísloval. Jejich cena je až čtyřnásobná a navíc jsou na trhu dosti vzácné, ale při troše štěstí a trpělivosti se získat dají.
Galerie GrafikArt v samém srdci Brna se prodejem originálních grafických listů zabývá již více než čtvrt století. Na stránkách www.grafikart.cz naleznete ve formě e-shopu okamžitou aktuální nabídku naší galerie, ale my stále ještě věříme na přímé působení reálného díla na zákazníka – z očí do očí, nebo spíše z očí do duše díla. Zkrátka přijďte, posaďte se, nechte na sebe umění působit, nespěchejte, ptejte se nás! Nemáme prodavačky, setkáte se výhradně s majiteli.Najdete nás v samém centru Brna, v prvním patře pasáže Alfa, Poštovská 4G.

Rudolf Huňáček

warhol